Glacier Express of Bernina Express? Wat is het mooist?

Al enthousiast geworden over de Glacier Express? Begrijpelijk. Het is zeker één van de mooiste treinroutes van Zwitserland. Maar er is misschien nog wel een mooiere route: De Bernina Express. Maar eigenlijk is kiezen niet nodig. De routes liggen in elkaars verlengde. Wil je een treinrondreis maken, is ons advies dan ook: doe beide treinroutes.

De routes liggen zelfs deels parallel aan elkaar: waar de Glacier Express in Zermatt begint, en via Chur naar St. Moritz gaat, begint de Bernina Express in Chur en gaat vervolgens ook richting St. Moritz. Vlak voor Tirano buigt de Bernina Express af naar de Bernina spoorlijn naar het Italiaanse Tirano. Daarnaast rijdt de beroemde sneltrein tot twee keer per dag van St. Moritz naar Tirano, en in het zomerseizoen ook één keer per dag vanuit Landquart via Davos naar het Italiaanse grensplaatsje. Daar is er ook aansluiting op de bus naar Lugano, terug naar Zwitserland. 

Foto's van de Bernina Express

Dat de route van de Bernina Express indrukwekkend is, wordt onderstreept door UNESCO. Die heeft de spoorlijn uitgeroepen tot werelderfgoed. De hoogtepunten van de route: het Landwasserviaduct, de Bernina pas en het spiraalviaduct van Brusio. Zie ook onze website over de Bernina Express.

De Swiss Pass en Interrail zijn net als bij de Glacier Express ook geldig op de Bernjna spoorlijn. Wie met de panoramatrein (of bus) meetelt moet echter ook reserveren en een toeslag betalen. Die bedraagt tussen de 10 en 16 CHF, afhankelijk van het seizoen.