Hoogtepunten Glacier Express
De langzaamste sneltrein ter wereld. Een titel die de meeste spoorbedrijven waarschijnlijk niet toebedeeld willen krijgen. Maar in Zwitserland is men er trots op. De route van de Glacier Express is dan ook zo mooi dat het alleen maar fijn is dat de trein niet te snel is. De 291 kilometer lange rit van Zermatt naar St. Moritz duurt ongeveer acht uur.
Acht uur in één trein zitten lang? Zo klinkt het misschien. Maar dat is het niet. Dat is ook de ervaring van AD journalist Leon van Marrewijk. Hij reisde met de trein mee. Reizigers die hij sprak zagen er vooraf tegen op, maar achteraf waren ze unaniem van mening veranderd: het was eerder te kort. Wat zijn de hoogtepunten die indruk maken? Een overzicht.
1. Oberalppass
De Oberalppass behoort absoluut tot de hoogtepunten van de Glacier Express. Letterlijk, en figuurlijk. Als de trein vanuit Zermatt en Brig in Andermatt vertrekt, begint de klim naar de Oberalppass. In ongeveer een kwartier tijd weet de trein zeshonderd meter omhoog te klimmen, van 1447 meter in Andermatt naar 2046 meter op de Oberalppass . Om de steile pas te bedwingen zigzagt de spoorlijn rond de berg en maakt de trein gebruik van een tandrad. Het uitzicht is prachtig. Enerzijds de indrukwekkende bergen, anderzijds uitzicht op Andermatt. De Oberalppass is het hoogste punt die de Glacier Express bereikt.
Tip: reist u met de regionale trein? Dan is het prachtig om een klein uitstapje te maken en ook het traject Andermatt - Göschenen af te leggen.
De Glacier Express passeert in de zomer de Oberalppass.
2. Landwasserviaduct
Het Landwasserviaduct is met het spiraalviaduct van Brusio ongetwijfeld het meest spectaculaire viaduct van Zwitserland. Spectaculair, want op het 65 meter hoge viaduct maakt de trein een scherpe bocht van 45 graden. Dat levert een prachtig uitzicht op. Niet alleen op de bergen en het dal, maar ook op de enorme pijlers van het viaduct. Wie in Filisur uitstapt kan een korte wandeling maken naar het beroemde viaduct. Ook is er in Filisur aansluiting op de trein naar Davos, eveneens de moeite waard.
Vanuit Chur is de Glacier Express onderweg naar Filisur. Foto: swiss-image.ch/Andrea Badrutt
Het beroemde viaduct in de avond. Foto: Miroslav Volek. CC-BY-2.0
Na het Landwasserviaduct duikt de trein een tunnel in, niet veel later wordt station Filisur bereikt.
3. Mattertal Valley
Tussen Zermatt en Visp rijdt de Glacier Express door de Mattertal Valley. Terwijl de trein afdaalt is er zicht op diepe ravijnen en ruige rotswanden, en tegelijkertijd rijdt de trein door de bloeiende alpenweiden. De bergtoppen die vanuit de trein zichtbaar zijn, zijn tot wel 4.000 meter hoog. Door de vallei ligt de spoorlijn deels parallel aan de smalle rivier de Mattervispa. Op sommige plekken is het Mattertal zeer smal, vooral tussen Stalden en St. Niklaus.
4. De Rijnkloof: de Zwitserse Grand Canyon
Ook het traject Disentis en Chur is bijzonder. Hier rijdt de trein door de Rijnkloof en bereikt de trein het laagste punt van de route. Het landschap is spectaculair, met name tussen tussen Ilanz en Reichenau. De reusachtige witte rotsformaties uit gesteente herinneren aan een rotslawine in de de oertijd. Gigantische rotsen kwamen toen bij een lawine in het dal terecht, hierbij ontstond de canyonachtige kloof.
De Glacier Express door de Rijnkloof. Foto: Rhätische Bahn / swiss-image.ch/Christof Sonderegger
5. Nog veel meer
Voor een volledig verslag van alle mooie plekken langs de lijn kunt u het artikel de route van de Glacier Express raadplegen. De bovenste vier zijn volgens ons de echte toppers.